1/10 2016

Arkæologer har dykket i Roskilde Fjord


Det er ikke så tit der gennemføres arkæologiske undersøgelser til vands, men der, hvor højbroen skal bygges, har Vikingeskibsmuseet fra Roskilde gennemført såkaldte marinarkæologiske undersøgelser i Roskilde Fjord i 2014 og 2015.

Vikingeskibsmuseet har undersøgt det spor, hvor højbroen skal bygges samt begge fjordens bredder. Langs begge bredder er der fundet oldsager fra Stenalderen, fortrinsvis forarbejdet flint samt enkelte udaterede pæle og andre løsfund, blandt andet et enkelt bugskår af gråbrændt middelalderkeramik.

Arkæologerne har brugt flere forskellige undersøgelsesmetoder, og gjort fund fra oldtiden såvel som fra nyere tid. Dog ikke fund af betydende fortidsminder eller af særlig historisk betydning.

Vejdirektoratet havde allerede i den tidlige planlægningsfase af broen en rådgiver til at undersøge havbunden. Undersøgelserne gav en masse data, som arkæologerne analyseret og derved identificeret de steder på fjorden og i undergrunden, hvor der var noget der var særlig interessant. På den måde fik de kortlagt, hvad der skulle undersøges nærmere.

Derefter var det arkæologernes arbejde, at få undersøgt de forskellige interessante steder i fjorden. En opgave der var lidt anderledes end normalt, da meget af arbejdet foregik under vandet.

Først undersøgte dykkere de interessante steder på havbunden. Derefter var det arkæologernes opgave at lave en række manuelle boringer i de lavvandede dele af fjorden.

Man besluttede dog hurtigt, at det ikke var tilstrækkeligt sikkert for dykkerne at lave manuelle boringer i de dybe områder af fjorden. Derfor valgte man i stedet at jordprøverne skulle graves op med maskiner. Jordprøverne der blev taget op blev renset, fotograferet og beskrevet, så de var klar til at blive analyseret af arkæologerne.

8. dec. 2017 10.34
Måske har du bemærket de både, der de sidste måneder har haft hjemme på Roskilde Fjord. Bådene er en del af Fjordforbindelsen og det store anlægsprojekt. En af dem er Transfer Vessel, der sejler projektets medarbejdere ud til fjordens arbejdsområder.
Læs mere
14. nov. 2017 13.50
I dag besøgte finansminister Kristian Jensen, borgmester John Schmidt Andersen og lokalpolitiker Hans Andersen Fjordforbindelsen Frederikssund. De fik en gennemgang af projektet og en rundvisning på byggepladsen. For en stund var jakkesæt og slips skiftet ud med hjelm og sikkerhedssko.
Læs mere
8. nov. 2017 12.09
Fjordforbindelsen Frederikssund er klar til at finde den leverandør, der skal stå for Danmarks første free flow betalingsanlæg – altså et betalingsanlæg uden bomme og hvor man ikke skal sænke farten, når man passerer. Anlægget skal etableres ved Kronprinsesse Marys Bro over Roskilde Fjord, der åbner i slutningen af 2019.
Læs mere
30. okt. 2017 11.20
De midlertidige dæmninger på begge sider af Roskilde Fjord står lige nu under vand, men heldigvis er vandstanden begyndt at falde. Snart kan vi begynde at pumpe vand væk, få overblik over og udbedre skaderne. Vores entreprenør var heldigvis godt...
Læs mere
25. okt. 2017 13.15
Tusindvis af genstande er blevet udgravet nær Frederikssund og på Hornsherred. Arkæologer fra Museumskoncernen ROMU har gjort store og små opdagelser, inden anlægsarbejdet med Kronprinsesse Marys Bro gik i gang. To dage i november kan interesserede borgere komme tæt på det arkæologiske arbejde.
Læs mere
19. okt. 2017 09.40
Nu kan du følge byggeriet af Kronprinsesse Marys Bro, livet på byggepladsen og de store maskiner i aktion på nærmeste hold. I forbindelse med byggepladsen på Frederikssund-siden har Fjordforbindelsen Frederikssund etableret...
Læs mere
12. okt. 2017 06.39
Her i oktober gentager vi ”På tur med projektchefen”, som er en oplagt mulighed for at komme helt tæt på det store byggeri af Kronprinsesse Marys Bro.
Læs mere
5. okt. 2017 10.43
Når Kronprinsesse Marys Bro over Roskilde Fjord åbner i 2019, bliver det med et såkaldt free flow betalingsanlæg, altså et betalingsanlæg uden bomme og hvor man ikke behøver at sænke farten, når man passerer. Fjordforbindelsen Frederikssund ønsker input fra markedet til betalingsanlægget inden det endelige udbudsmateriale offentliggøres og inviterer alle potentielle leverandører til informationsmøde om udbudsprocessen.
Læs mere
29. sep. 2017 10.45
Den kommende motortrafikvej skal på Tørslev Hage ligge under terræn. For at grave vejen ned skal der etableres støttevægge til at holde på jorden. Det arbejde begynder nu og står på frem til slutningen af foråret 2018.
Læs mere
15. sep. 2017 10.04
27 kollegaer fra det norske Vegvesen besøgte i går Fjordforbindelsen Frederikssund for at få inspiration om håndtering af støj og naboer i byggefasen.
Læs mere