2/3 2017

Kom med arkæologerne i marken

Arkæologer fra Roskilde Museum har lavet arkæologiske udgravninger i og omkring Frederikssund og på Hornsherred siden 2015 som forberedelse til det forestående anlæg af en ny bro over Roskilde Fjord, der skal forbinde Frederikssund og Hornsherred.

”Når vi bygger veje, er vi næsten altid med til at afsløre en masse nyt om Danmarks fortid, og på Fjordforbindelsen Frederikssund har arkæologer fra ROMU været i gang siden 2015. Deres arbejde viser, at området er rigt på fortidsminder fra både sten-, bronze- og jernalderen,” fortæller Henrik Vincentsen, projektchef i Vejdirektoratet.

Der er gjort en del spændende fund i området, hvilket blot underbygger eksisterende viden om, at vi bevæger os i et vigtigt stykke Danmarkshistorie.

”Senest har vi i udgravningen Dysseholm, som netop er det sted, hvor vi holder åbent hus, fundet et økseskaft, som kan dateres til bondestenalderen. Det er for os arkæologer et spændende fund fordi det fortæller noget om de mennesker, der har boet i området for mange år siden, siger Ole Kastholm, museumsinspektør ROMU.

”Fund fra vores udgravninger tyder på, at vi har med to forskellige tidsperioder at gøre. Der er fundet spor efter bebyggelse, muligvis gårde, der stammer fra ældre jernalder. Der er også fundet spor efter det, der muligvis er en stendysse/grav samt menneskeskabte grøfter fra bondestenalderen,” fortsætter Ole Kastholm.

Åbent hus

Kom og tag del i undersøgelsen af oldtiden i Hornsherred samt få indblik i de bosættelser, der har været omkring Roskilde Fjord. Arkæologerne inviterer interesserede ”indenfor” på udgravningsfeltet. Her vil de fortælle om udgravningen og dens resultater, og hvis vejret er med os får deltagerne selv mulighed for at grave og dermed afprøve arkæologernes arbejdsmetoder og måske afdække spor fra oldtiden.

Udgravningen Dysseholm tæt ved Lyngerup, Hornsherred åbner vi i uge 10.

Mandag – onsdag samt fredag er udgravningen åben for skoleklasser. Forløbet bookes på ROMU tlf. 5170 7071

Torsdag i tidsrummet 10-14 er udgravningen åben for alle andre interesserede.

Så find gummistøvlerne frem og det rette tøj alt efter vejret og kom med arkæologerne på opdagelse.


Fakta:

Seneste fund:

Arkæologerne har på udgravningen Dysseholm netop fundet e økseskaft, som kan dateres til bondestenalderen (3900-1800 f.kr.). Det er sandsynligvis lavet af asketræ og er muligvis blevet brugt til at rydde skov i området omkring det der i dag er Frederikssund.

Stort fund:

Syd for Frederikssund har arkæologerne i 2016 udgravet et enormt palisadeanlæg, der stammer fra den mellemste del af bondestenalderen (år 2800-2600 f.Kr.). Anlægget er en oval konstruktion af fire kraftige palisadehegn placeret uden på hinanden. De mere end 1500 tilhuggede stolper, der har udgjort de fire palisader, har indhegnet et område på omkring 20-30.000 m2. Det svarer til 3-5 fodboldbaner.

Fundet er enestående og derfor på ”Top 10 - Årets fund 2016” Det er Slots- og Kulturstyrelsen, der har lavet denne vurdering. Se indslag.

Mødested: ROMU’s udgravning ligger for enden af Mejerigårdsvej i Lyngerup, Hornsherred. Nærmeste adresse er Mejerigårdsvej 27, 3630 Jægerspris. Se kort.

8. dec. 2017 10.34
Måske har du bemærket de både, der de sidste måneder har haft hjemme på Roskilde Fjord. Bådene er en del af Fjordforbindelsen og det store anlægsprojekt. En af dem er Transfer Vessel, der sejler projektets medarbejdere ud til fjordens arbejdsområder.
Læs mere
14. nov. 2017 13.50
I dag besøgte finansminister Kristian Jensen, borgmester John Schmidt Andersen og lokalpolitiker Hans Andersen Fjordforbindelsen Frederikssund. De fik en gennemgang af projektet og en rundvisning på byggepladsen. For en stund var jakkesæt og slips skiftet ud med hjelm og sikkerhedssko.
Læs mere
8. nov. 2017 12.09
Fjordforbindelsen Frederikssund er klar til at finde den leverandør, der skal stå for Danmarks første free flow betalingsanlæg – altså et betalingsanlæg uden bomme og hvor man ikke skal sænke farten, når man passerer. Anlægget skal etableres ved Kronprinsesse Marys Bro over Roskilde Fjord, der åbner i slutningen af 2019.
Læs mere
30. okt. 2017 11.20
De midlertidige dæmninger på begge sider af Roskilde Fjord står lige nu under vand, men heldigvis er vandstanden begyndt at falde. Snart kan vi begynde at pumpe vand væk, få overblik over og udbedre skaderne. Vores entreprenør var heldigvis godt...
Læs mere
25. okt. 2017 13.15
Tusindvis af genstande er blevet udgravet nær Frederikssund og på Hornsherred. Arkæologer fra Museumskoncernen ROMU har gjort store og små opdagelser, inden anlægsarbejdet med Kronprinsesse Marys Bro gik i gang. To dage i november kan interesserede borgere komme tæt på det arkæologiske arbejde.
Læs mere
19. okt. 2017 09.40
Nu kan du følge byggeriet af Kronprinsesse Marys Bro, livet på byggepladsen og de store maskiner i aktion på nærmeste hold. I forbindelse med byggepladsen på Frederikssund-siden har Fjordforbindelsen Frederikssund etableret...
Læs mere
12. okt. 2017 06.39
Her i oktober gentager vi ”På tur med projektchefen”, som er en oplagt mulighed for at komme helt tæt på det store byggeri af Kronprinsesse Marys Bro.
Læs mere
5. okt. 2017 10.43
Når Kronprinsesse Marys Bro over Roskilde Fjord åbner i 2019, bliver det med et såkaldt free flow betalingsanlæg, altså et betalingsanlæg uden bomme og hvor man ikke behøver at sænke farten, når man passerer. Fjordforbindelsen Frederikssund ønsker input fra markedet til betalingsanlægget inden det endelige udbudsmateriale offentliggøres og inviterer alle potentielle leverandører til informationsmøde om udbudsprocessen.
Læs mere
29. sep. 2017 10.45
Den kommende motortrafikvej skal på Tørslev Hage ligge under terræn. For at grave vejen ned skal der etableres støttevægge til at holde på jorden. Det arbejde begynder nu og står på frem til slutningen af foråret 2018.
Læs mere
15. sep. 2017 10.04
27 kollegaer fra det norske Vegvesen besøgte i går Fjordforbindelsen Frederikssund for at få inspiration om håndtering af støj og naboer i byggefasen.
Læs mere