1/12 2015

Sådan fik broen sit navn


At broen bliver døbt Kronprinsesse Marys Bro er ingen tilfældighed. Borgerne i Frederikssund og omegn har nemlig selv været med til at navngive den kommende bro over Roskilde Fjord.


Tilbage i marts 2015 udskrev daværende transportminister Magnus Heunicke en navnekonkurrence, hvor alle kunne komme med deres bud på, hvad den kommende bro skulle hedde. I samarbejde med Frederiksborg Amts Avis sendte Vejdirektoratet en navnestafet rundt til virksomheder, skoler og foreninger i lokalområdet.

447 borgere deltog i navnekonkurrencen, der kom 212 unikke forslag til et navn, og forslaget om at navngive broen efter Kronprinsesse Mary kom fra 43 borgere. Navnet blev offentliggjort på et pressemøde i november 2015 af nuværende transport- og bygningsminister Hans Christian Schmidt.

En særlig fremgangsmåde

Der går lang tid mellem, at broer skal navngives. Faktisk skal vi tilbage til 2000 for at finde den sidste danske bro, der blev navngivet. Dengang var det Øresundsbroen. Selvom det ikke er så tit, at der bliver navngivet broer, har man alligevel en bestemt fremgangsmåde. I Danmark navngives broer normalt ud fra to principper.

Enten får broen navn ud fra den geografiske placering – det kan være efter sund, bælt, fjord, dal eller andet, de passerer hen over. Det princip er blevet brugt i forbindelse med Alssund, Vildsund, Vejle Fjord broen, Langelandsbroen og sidst med Øresundsbroen.


Alternativt får bro navn efter en kongelig. For eksempel Frederikssunds egen Kronprins Frederiks Bro, Dronning Alexandrines Bro eller nu Kronprinsesse Marys Bro. Sidste gang dette princip blev brugt er tilbage i 1963, da broen over Guldborgsund blev navngivet Kong Frederik IX’s Bro.

19. okt. 2017 09.40
Nu kan du følge byggeriet af Kronprinsesse Marys Bro, livet på byggepladsen og de store maskiner i aktion på nærmeste hold. I forbindelse med byggepladsen på Frederikssund-siden har Fjordforbindelsen Frederikssund etableret...
Læs mere
12. okt. 2017 06.39
Her i oktober gentager vi ”På tur med projektchefen”, som er en oplagt mulighed for at komme helt tæt på det store byggeri af Kronprinsesse Marys Bro.
Læs mere
5. okt. 2017 10.43
Når Kronprinsesse Marys Bro over Roskilde Fjord åbner i 2019, bliver det med et såkaldt free flow betalingsanlæg, altså et betalingsanlæg uden bomme og hvor man ikke behøver at sænke farten, når man passerer. Fjordforbindelsen Frederikssund ønsker input fra markedet til betalingsanlægget inden det endelige udbudsmateriale offentliggøres og inviterer alle potentielle leverandører til informationsmøde om udbudsprocessen.
Læs mere
29. sep. 2017 10.45
Den kommende motortrafikvej skal på Tørslev Hage ligge under terræn. For at grave vejen ned skal der etableres støttevægge til at holde på jorden. Det arbejde begynder nu og står på frem til slutningen af foråret 2018.
Læs mere
15. sep. 2017 10.04
27 kollegaer fra det norske Vegvesen besøgte i går Fjordforbindelsen Frederikssund for at få inspiration om håndtering af støj og naboer i byggefasen.
Læs mere
12. sep. 2017 06.32
"Sammen lagde vi et pres på Christiansborg," siger Ole Find Jensen om processen op til den nye fjordforbindelse.
Læs mere
8. sep. 2017 08.34
Hen over efteråret inviterer Vejdirektoratet ”På tur med projektchefen”. Det er en oplagt mulighed for at komme helt tæt på det store byggeri af Kronprinsesse Marys Bro.
Læs mere
5. sep. 2017 11.25
Nu går arbejdet med at støbe de permanente bropæle i gang. Pælene skal sørge for et stabilt fundament til Fjordforbindelsen Frederikssund mange år frem i tiden. Opgaven med pælefundering vil foregå frem til forsommeren 2018. Det store grej er fundet frem i form af en overdimensioneret boremaskine, masser af...
Læs mere
14. aug. 2017 07.13
Fra midten af august begynder arkæologerne at undersøge det område, hvor det kommende tilslutningsanlæg ved Frederikssundsvej skal ligge.
Læs mere
9. aug. 2017 13.18
I dag støber vores entreprenør fundamenterne til den bro, der skal føre Tørslevvej over den kommende motortrafikvej. Broen ved Tørslevvej er et af to bygværker på Tørslev Hage, der skal laves i år. Dagens støbning er startskuddet på byggeriet af selve broen. Vi forventer, at broen ved Tørslevvej står færdig omkring juletid. Den anden bro, der skal bygges i umiddelbar nærhed er broen ved Gl. Færgegårdsvej. Det arbejde går i gang i efteråret og forventes afsluttet i sommeren 2018.
Læs mere